El municipi

 

El terme municipal d'Avinyonet del Penedès es divideix geogràficament en dues zones: una de més plana, dominada pels conreus de vinya i fruiters al nord-oest, i una altra de més muntanyosa al sud-est, on abunda la vegetació boscosa. El municipi es caracteritza per tenir una població força dispersa en el territori, amb diversos pobles, barriades i masies.

La capital administrativa és Avinyó Nou, a la part plana, que és traspassada per la carretera nacional A7 (antiga N-340). És el poble més gran del municipi i també el més nou, ja que no hi ha vestigis arqueològics. A Avinyó Nou s'hi concentren la major part dels serveis i comerços, així com l'activitat industrial, al barri de Can Merlines.

Les Gunyoles és el segon nucli en població i està situat dalt d'un turó al límit entre la part plana i la boscosa. Compta amb la resta més antiga d'Avinyonet, una torre funerària d'època romana. Històricament ha tingut una forta cohesió social, que ha propiciat manifestacions culturals tan consolidades com ara el pessebre vivent parlat.

L'Arboçar és un altre dels nuclis d'Avinyonet, endinsat a la part més muntanyosa. Al bell mig del poble hi ha algunes masies de típic estil català, que li donen un aspecte atemporal i pintoresc. Igual que el caràcter disgregat del municipi en general, la població es divideix en 3 barris: l'Arboçar de Baix, l'Arboçar de Dalt i l'Arboçar de les Roques.

Cantallops és un petit poble amb un fort creixement demogràfic als últims anys. Està a cavall de les dues zones geogràfiques d'Avinyonet, i també és travessat per la carretera nacional A7, on s'ha instal·lat alguns establiments comercials. L'església rodona, construïda als anys 1970, domina el centre del nucli i fa que tingui un caràcter peculiar.

Sant Sebastià dels Gorgs s'ubica al nord del municipi, a la part plana. Està envoltat de vinyes i el reguen diferents rieres o gorgs, cosa que s'ha traspassat al nom. El seu monestir és una joia del romànic penedesenc, amb un característic campanar que destaca per sobre les teulades. Potser és el poble que conserva un aire més tradicional.

Avinyonet del Penedès hi ha altres barriades, com Clariana, Collblanch, Mas Comtal, La Garrofa , Cal Padrona… No es pot dir que arribin a formar pobles, encara que cadascun tingui el seu caràcter propi. Al peu del Parc Natural del Garraf també hi ha Can Mitjans, una urbanització on es comença a desvetllar certa consciència col·lectiva.

Habitants per pobles i nuclis

Nombre d'habitants (dades a 29/07/2021)

Nucli de població Habitants

Avinyó Nou

629
Les Gunyoles 308
Cantallops 252
L'Arboçar

173

Can Mitjans 174
Sant Sebastià dels Gorgs 108
Coll-Blanch 74
La Garrofa 21
Clariana 23
Total habitants del municipi 1.762

Imatges

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 25-02-2022 11:06